Open dagen

2015 2014 2009 2008 2007

2022

OPEN DAGEN

Tja… de laatste jaren waren er veel plannen, maar werkten de omstandigheden niet mee.

momenteel kan ik niet vooruit kijken…. We zullen zien wat de toekomst brengt.

 


2015
Open dagen
Zaterdag/zondag 6 & 7 juni

Zaterdag en zondag zullen dit keer twee ateliers vol staan met een zeer grote variatie aan beelden. Werkstukken van piepklein tot enorm groot. Werken in verschillende materialen en van uiteenlopende niveaus. Én. Beelden die zeer serieus, dramatisch, humoristisch, sensueel, ontroerend of kwetsbaar zijn. Kortom, werk waar met grote zorgvuldigheid en toewijding aan gewerkt is. Ik ben erg trots dit werk te mogen doen en schep er een groot genoegen in deze beelden in mijn atelier te mogen laten zien.

Het meeste werk is te zien in mijn atelier op de Rijksstraatweg 12 A, te Utrecht. In mijn nieuwe werkplaats DE LOODS, op de Strijkviertel 68G, te De Meern, zijn een paar grote werkstukken te zien. Deze nieuwe ruimte is een paar minuten rijden vanaf het atelier op de Rijksstraatweg. Lopend is het ongeveer 10 minuten. (1200 meter)

OPEN_D2

Spannend is ”HET BEELD WALTER”. De constructie van dit beeld is in een vergevorderd stadium.

beeld Walter opbouw, klein

 

Persbericht:

Markant beeld in wording van 84 jarige cursist.
De open dagen van de beeldhouwcursussen van Atelier René van der Wiel op 6 en 7 juni, laten weer een ongekende variëteit aan beelden zien. Dit keer op 2 locaties.

Het tegenover park Voorn gelegen karaktervolle, zwarte, gepotdekselde atelier aan de Rijksstraatweg 12A te Utrecht/De Meern, heeft een dependance gekregen. Een dichtbij gelegen loods op het nieuwe bedrijventerrein ‘’Strijkviertelpark’’. In deze 11 meter hoge werkplaats naast de Strijkviertelplas in De Meern, worden grotere werken uitgevoerd. Het Cortenstalen beeld in aanbouw van René, dat in oktober van wielen voorzien hierheen is verhuisd, is voorlopig buiten geplaatst.

Binnen verrijst ‘’Het Beeld Walter’’ dat 12 meter lang en 7 meter hoog uiteindelijk  met een zwartrubberen huid buiten bij Klopverhuur in Vianen zal komen te staan. Dit beeld is ontworpen door Walter Visser. Volgens docent beeldhouwen René van der Wiel, die het beeld samen met collega Sander Muijsers uitvoert, is Walter (84) een bescheiden, briljante man met vele talenten. Tijdens deze dagen kan men een kijkje nemen in deze inspirerende beeldhouwwerkplaats.

Wie van kleiner werk houdt kan zijn hart ophalen in het sfeervolle atelier en in de weelderige tuin op de Rijksstraatweg. Hier staat het werk van de andere gepassioneerde beeldenmakers. Wandelend langs de beelden van steen, hout, klei, was, gips, kunsthars of anderszins is de toewijding en oorspronkelijkheid opvallend. Het vele, zeer gevarieerde en liefdevol gemaakte werk van beginnende en gevorderde cursisten is bewonderenswaardig en ontwapenend.


 

2014
Open dagen

Zaterdag/Zondag 24 & 25 mei

image002 OPEN_D1

Persbericht:

Een prachtige verzameling beelden van cursisten en werk van beeldend kunstenaar René van der Wiel is te zien tijdens de open dagen op 24 en 25 mei, in zijn beeldhouwwerkplaats.
Het langs de Leidsche Rijn, tegenover Park Voorn en in het groen gelegen zwarte gepotdekselde  houten atelier is een markant gebouw op de Rijksstraatweg nr. 12A in De Meern / Utrecht.  Mysterieus en gesloten van buiten, maar eenmaal binnen, verassend licht en open. Samen met de weelderige tuin vormt dit een prachtige decor  voor het vele, zeer gevarieerde en liefdevol gemaakte werk van beginnende en gevorderde cursisten.

Bij de entree staat een stoer en meer dan manshoog houten beeld van 3 figuren gevat in een stalen cirkel. De verwondering die door deze norse figuren opgeroepen wordt, laat je niet meer los bij de tocht langs de andere werken. Groot, klein, imposant of aandoenlijk. De variatie aan stijlen, thema’s en materialen houden je aandacht vast en getuigen van het plezier van de makers. Van René van der Wiel is zijn ‘’Grote beeld’’ in aanbouw te zien. Voor dit beeld moet men 300 mtr lopen, naar de Metaalkathedraal. Een prachtig en indrukwekkend slotstuk van een meer dan waardevol bezoek.


 

2009
Open dagen
Zaterdag/Zondag 23 & 24 mei

foto-persber.09-web4

DOCHTER HERSCHEPT VADER JAN VAN SEUMEREN
Cursisten Atelier René van der Wiel pakken uit.

Het kleibeeld op ware grootte, waaraan Henneke van Seumeren werkt, is nog niet klaar. De  markante grondlegger van het internationaal bekende kraan- en transportbedrijf Mammoet, Jan van Seumeren, herleeft na 10 jaar onder haar handen. Het is één van de eye-catchers van de open dag.

Het is een traditie aan het worden. Ook dit jaar weer ”DE OPEN DAG” op 23 en 24 mei in het atelier bij de plaatselijke kunstenaar René van der Wiel aan de Rijksstraatweg te De Meern. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Beelden van cursisten worden gebracht, gepolijst, bekeken, gerangschikt en op het laatste moment op sokkels gezet.

Dit jaar extra aandacht voor cursist Henneke, aldus René, en hij vertelt over zijn bezoek. ‘’Waarom ik’’ is haar reactie als hij op een druilerige ochtend voor haar deur staat om haar beelden te fotograferen. ‘’Op de eerste plaats’’, zegt hij, ‘’ben ik erg enthousiast over je karaktervolle en expressieve werk’’, en verder… ’’welke dochter maakt een levensgroot beeld van haar vader?’

Jan van Seumeren, bekent om zijn vele verhalen, woonde met zijn grote gezin op Park Voorn, waar het atelier op uitkijkt. Hij is al 10 jaar geleden overleden, maar leeft nog steeds voort onder de bewoners van De Meern. De man, herkenbaar aan zijn eeuwige hoed en zijn Jaquar, maakte graag na zijn pensionering, een tocht langs zijn talloze vriendinnen; hier een kopje koffie, daar een praatje of een borreltje.

Zaterdag en zondag staat het atelier open voor  belangstellenden. Beelden in alle maten en materialen….klei, was, steen, hout, brons… Opvallende prestaties, die getuigen van wilskracht, bezieling, passie en emotie. Vele cursisten vinden hun weg naar zijn atelier. Beeldhouwen is immers goed voor lichaam en geest. René heet U van harte welkom.

Tijdens deze open dagen is er werk te zien van cursisten die hier in het atelier, maar ook bij mij op de Werkschuit, in Bilthoven / Zeist of op de Gooise Academie les hebben. Dat levert een zeer gevarieerde ‘’tentoonstelling’’ op. Werk van zeer ervaren ‘’beeldenmakers’’, maar ook van beginners. Beelden van klei, was, steen hout etc. Soms indrukwekkend qua formaat of kwaliteit en oorspronkelijkheid, soms klein en pril. maar altijd met veel liefde en zorg gemaakt. Werk waar ik als docent zeer trots op ben en graag laat zien.


 

 

2008
Open dagen
Zaterdag/Zondag 24 & 25 mei

image004

 

Meesterwerken van amateurs
Lustrum Atelier René van der Wiel

Het 1e lustrum van de beeldhouwwerkplaats van beeldend kunstenaar René van der Wiel, staat voor de deur. Zijn dochters geven de grote rode polyester dame bij de ingang een wasbeurt.

Het langs de Leidsche Rijn, tegenover Park Voorn en in het groen gelegen zwarte gepotdekselde  houten atelier is een markant gebouw op de Rijksstraatweg nr. 12A in De Meern / Utrecht.  Mysterieus en gesloten van buiten, maar eenmaal binnen, verassend licht en open. Een prachtige plek voor het vele, zeer gevarieerde en liefdevol gemaakte werk van beginnende en gevorderde cursisten.

Het is heerlijk dolen langs de grote eyecatchers, zoals de rode dame, een beeld van Paaseiland, een echte 100 jaar oude schedel van een olifant en tussen de enorme variatie aan kleinere figuratieve en abstracte beelden.     Bij een wit beeld van albast slaat mijn hart even over… een foetus. Ik wil mijn gezicht afwenden en moet toch blijven kijken. Zo prachtig getroffen. Figuratief maar tegelijk zo verfijnd gestileerd, dat ik er nog meerdere malen naar terug ga.

Zo val ik van de ene verbazing in de andere. Werk van amateurs dat soms meer indruk maakt dan dat van professionals. Enkele werken van  René van der Wiel zelf staan er verstild tussenin. Een verrassende locatie en verassend werk.

Het enig storende element zijn de geluiden van de werkzaamheden aan de verbreding van de A2, dat op zichtafstand plaats vindt en de rode dame langzaam weer met een laagje stof bedekt.      Vóór de opening zaterdag zullen de dochters de rode dame echter nog een keer soppen, zodat alles er sprankelend bij zal staan.


 

 

2007
Open dagen
Zondag 3 juni

stier web

Imposante stier

Een indrukwekkende stier van cursist Jean Groenendijk staat je bij de entree stampvoetend en dreigend op te wachten. Dit is het grootste werk gemaakt door één van de cursisten van René van der Wiel. Het is zeker niet de minste. Hier worden verwachtingen gewekt, die ook door de andere beelden worden waargemaakt. Een grote diversiteit; groot, klein, uitbundig, ingetogen, realistisch, abstract en in veel soorten materiaal, zoals klei, steen, brons, polyester, gips en hout. Een prachtige verzameling beelden, gemaakt door amateurs, maar die getuigen van toegewijde en gepassioneerde handarbeid. Amateurs die soms niet onder doen voor professionals. Bezielde beelden waartussen het heerlijk dwalen is.

Het mysterieuze zwarte gepotdekselde in het groen gelegen atelier is dan ook een heerlijke plek om te zijn en te werken. Gelegen langs het water van de Leidsche Rijn en tegenover Park Voorn is het een unieke historische locatie die stand houdt tegen de oprukkende nieuwbouw en de tegen de verbreding van de A2. Een kleine oase verdedigt door een heerlijke macho bij de ingang!?