Deelname voor eigen risico

Deelname aan de cursussen en workshops is voor eigen risico. Veiligheid van de deelnemers staat hoog in mijn vaandel en ik zal daar voortdurend op letten. Dat vraag ik ook van de andere deelnemers. Houd elkaar in de gaten en ”corrigeer elkaar waar nodig”. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Omdat dit soort activiteiten niet te verzekeren is, is het mij aangeraden om de deelnemers bij aanvang van de workshop een contractje te laten tekenen waarin men aangeeft akkoord te gaan met het eigen risico en dat men de veiligheidsregels in acht zal nemen. Door op gelezen te klikken gaat men hiermee akkoord

Veiligheidsregels

  1.  Maak, indien nodig, (zoals bij o.a. een aantal steensoorten) gebruik van beschermende maatregelen, zoals handschoenen, veiligheidsbril, stofmasker en gehoorbeschermer.
  2. Steen. Speksteenstof kan irriterend zijn voor de luchtwegen, “maar is niet schadelijk”. Het zelfde geldt voor de kalksteensoorten. Steenstof van veel andere steensoorten is over het algemeen zeer ongezond. Ga uit de wind staan en zet ook anderen niet in de stofwolken. Draai je werkstuk en zorg dat je met de wegspringende steenscherven niemand raakt.
    De steenscherven van de “hardere steensoorten” zijn scherp en kunnen ernstige schade, m.n. aan de ogen, toebrengen.
  3. Wees zorgvuldig met het gebruik van het gereedschap.  Als je gereedschap niet kent, vraag dan aan de docent of aan medecursisten naar de “gebruiksaanwijzing”. Gebruik het gereedschap waar deze voor gemaakt is en maak er geen “oneigenlijk” gebruik van.
  4. Met scherp gereedschap “van je af werken”.
  5. Let op je werkhouding. Zorg dat je ontspannen staat te werken. Voorkom vermoeidheid en nonchalance door afwisseling in houding en werkwijze. Blijf alert. Neem op tijd je pauzes.
  6.  Pas op met het tillen van zware voorwerpen zoals stenen. (Stenen hebben soms breuklijnen en kunnen spontaan breken.) Geneer je niet om hulp te vragen.
  7. Het gebruik van elektrisch gereedschap is voor eigen risico, maar desondanks alleen toegestaan na overleg met en uitdrukkelijke toestemming van de docent.   Zorg bij het gebruik van de haakse slijper en de kettingzaag voor veiligheidsbril/kap, gehoorbeschermer, handschoenen, stofkap en beschermende kleding.

PRINT UIT