Het grote beeld

actueel beeld in opbouw verhuizing nieuwe werklocatie sponsoractie

het grote beeld web

Actueel

31-5-2018

Eindelijk weer een update.. Vanaf de zomer 2017 is er weer hard gewerkt en de voltooiing nadert. Zoals het er nu uitziet zal medio oktober het beeld aan de buitenwereld getoond gaan worden. De wijze waarop is in beraad.

 Voor nu enkele foto’s… deze dagen zal deze pagina verder bijgewerkt worden.

 

 

29-3-2018

Inmiddels is na een lange werkonderbreking, het werk aan het grote beeld sinds juli 2017 weer opgepakt. Eerst moest er een ander groot beeld gemaakt worden. Die staat klaar om begin 2019 geplaats te worden in Vianen. Tegen die tijd zal daarover meer gepubliceerd worden. Zie: Het beeld Walter

 

december 2010

Al vanaf ongeveer 1990 loop ik met het grote beeld in mijn hoofd. In de zomer van 2010 werd eindelijk zijn definitieve vorm gevonden. Vanaf dat moment ben ik gestart met de realisatie.

Na omzwervingen is de ideale werkplek gevonden bij de Metaalkathedraal in Utrecht / de Meern. Een definitieve bestemming voor het beeld heeft zich nog niet aangediend, maar vooralsnog lijkt het er m.i. op dat het plan Rijnvliet een ideale locatie biedt. (Stedenbouwkundig Plan Rijnvliet)

In dit stedenbouwkundige plan, dat ligt ingeklemd  tussen de Rijksstraatweg, (nabij park Voorn) de A2, de A12 en het industrieterrein Oudenrijn, is De metaalkathedraal en het achterliggende terrein aangegeven als ”het hart ” van het plan. Cultuur / horeca en park.

De plek waar het beeld wordt gemaakt ligt slechts 10 á 15 meter van de ideale plak voor dit beeld. Maar we zullen zien wat het beeld los gaat maken. Ik geloof in dit beeld en ik denk dat het zijn eigen dynamiek zal ontwikkelen.

Vooralsnog zal ik het beeld uit eigen middelen realiseren. Ik heb daarbij steun van enkele lokale bedrijven. Het zal een monsterklus worden, waarbij ik zeker hulp kan gebruiken. Iedereen die zich daartoe geroepen voelt is welkom.


”Beeld in opbouw”
situatie december 2013

Inmiddels heb ik hulp gekregen van 2 geweldige vormgevers. Nils van Went en Sander Muysers. Betere vakmensen en een harmonischer samenwerking voor deze klus kan ik me niet voorstellen. De vaart zit er nu goed in en geregeld staan wij op vrijdagmiddag met het pilsje in de hand te genieten (te kicken) van het resultaat. Het geheel kost echter veel geld en tijd. Mijn financiële buffer begint inmiddels aardig te slinken, dus ik zal op zoek moeten naar sponsoren oid.
Mensen die mij daarbij kunnen helpen zijn welkom.


Een filmpje dat voor zichzelf spreekt ….. over het beeld dat een voorlopig levenswerk lijkt te worden.. Dit promotiefilmpje is gemaakt door ”Film du Noir” van Sander de Nooij. Sander werkt ook aan een documentaire over het project. Sander is een jonge, enthousiaste filmer die al enkele prachtige werken op zijn naam heeft staan.


Verhuizing
12-10-2014

Persbericht:

UTRECHT – Afgelopen zondag, bij het ochtendgloren, is Het grote Beeld van René van der Wiel, verhuisd van de Metaalkathedraal naar het nieuwe atelier, het voormalige Klopterrein naast de Stijkviertelplas in Leidsche Rijn.

Een traag opkomende zon die door de nevel prikte, was samen met een enkele verbaasde jogger, getuige van het vreemde schouwspel. De twee achter het beeld lopende mannen die de remmer door middel van kettingen moesten bedienen, leken voortgetrokken te worden.

De minitractor trok het beeld voort. De boomkruinen schampend trok het hoge gevaarte enkele kleine takken met zich mee. Voor een gehaaste huisarts werd de voortgang even stilgelegd. De verhoogde schuifdeur in de nieuwe werkplek bleek perfect op maat. Traag schoof het beeld het elf meter hoge atelier binnen. Na maanden van voorbereiding kon René na dit vlekkeloze spektakel kwam de ontlading. Een oerkreet schalde door de enorme loods.

Het beeld dat uit eigen middelen en met behulp van twee collega’s en een aantal lokale bedrijven gerealiseerd wordt, is voorzien van een paar vrachtwagenwielen. De bewegende vooras maakt het beeld bestuurbaar. Achterremmen zorgen voor de nodige extra veiligheid. Nog geen kilometer moest het beeld afleggen. De hoogtes van de bomen zijn nagemeten. Vluchtheuveltjes in kaart gebracht. Een vergunning is uiteindelijk niet verkregen, want dit vervoer paste in geen enkele categorie. Wie durft daar verantwoordelijkheid voor te nemen?

De voltooiing van het enorme beeld kon helaas niet plaatsvinden op zijn geboortegrond, de Metaalkathedraal in Utrecht.  De ruimte die het nodig had en de herrie die de werkzaamheden aan het beeld met zich meebrachten, strookten niet langer met de verbouwing en de nieuwe plannen bij de Metaalkathedraal.

Tweede beeld
Het voormalige terrein van Klopverhuur is een inspirerende industriële werkplek naast de Stijkviertelplas in Utrecht, Een enorme loods van elf meter hoog. De grote schuifdeur is verhoogd naar zeven meter. Hier zal ook een tweede beeld gerealiseerd worden, zeven meter hoog en twaalf meter lang. Dit beeld zal geplaatst worden bij het nieuwe gebouw van Klopverhuur in Vianen.

Voor Het Grote Beeld zelf is nog geen definitieve bestemming. Het is een groot avontuur. Tot nu toe lukt het om alle hobbels te nemen. De rit met het beeld verliep vlekkeloos. De toekomst ligt open.


Nieuwe werklocatie
Strijkviertel 68, De Meern

HGB 12-10-2014. Verhuizing 9 web HGB 12-10-2014. Verhuizing 10 web


Sponsoractie

Om het beeld af te kunnen maken zal er extra geld moeten komen.  Een plan is een sponsoractie.
Half mei zal deze van start gaan. Voorlopig zal dit gebeuren door het schaalmodel in 3 maten te reproduceren en te koppelen aan giften.

Er zullen 3 modellen komen

1.   3D print (6 cm hoog)  in een neoliet met ijzerpoeder en gezandstraald doosje, tevens sokkeltje. (ongelimiteerde oplage) Cadeau bij bijdragen vanaf   €  100,–

2.   Model (16 cm hoog) Gegoten. (neoliet met ijzerpoeder en gezandstraald)  (div uitvoeringen),  aangevuld met gezet en gesoldeerd zink- plus ijzeren trappetje en zwartgeblakerde eikenhouten palen. Geleverd in kist / tevens sokkel. (Gelimiteerde oplage) Cadeau bij een sponsorbedrag vanaf   €  1000,–

3.   Model (23 cm. hoog)  Gegoten. (neoliet met ijzerpoeder en gezandstraald)  (div uitvoeringen),  aangevuld met gezet en gesoldeerd zink- plus ijzeren trappetje en zwartgeblakerde eikenhouten palen. Geleverd in kist / tevens sokkel. (Gelimiteerde oplage) Cadeau bij een sponsorbedrag vanaf   €  1600,–

Bij interesse graag contact opnemen met René van der Wiel per mail of telefoon